IT Security op Orde

11/11/2020 Door Jeffrey den Heijer

Als IT-manager zijn alle gevaren voor een slecht beveiligd bedrijfsnetwerk en omgeving al tijden geen geheim meer voor jou. Met grote regelmaat zien we toch dat er vaak eenvoudige punten nog over het hoofd worden gezien. In deze post geven we je 4 aandachtspunten voor de beveiliging van je bedrijfsnetwerk. Een soort van checklist.

  1. WachtwoordbeleidWat we graag onder de aandacht willen brengen is het creëren van een goed en sterk wachtwoordbeleid. De ervaring leert dat dit bij veel organisaties niet of nauwelijks wordt toegepast. Stel een policy in voor sterkte wachtwoorden. Het is ook aan te raden om de wachtwoorden eens in de zoveel tijd te wijzigen. Informeer je medewerkers over de risico’s van een slecht wachtwoord.

Met het gebruik van 2 factor authenticatie kun je dit nog verder verbeteren.

  1. Security patchesHet kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Updates en security patches moeten vrijwel altijd direct worden geïnstalleerd op de servers en werkstations. Wanneer dit niet het geval is, kunnen hackers relatief eenvoudig inbreken. We zien dat dit simpelweg nog te vaak niet gerealiseerd wordt.
  2. Locatie bedrijfsdataIs er al in kaart gebracht waar jouw data op dit moment mogelijk kan zijn. Wat staat waar? Welke data staat er lokaal en welke in de Cloud? Is het mogelijk voor medewerkers om data op te slaan op een USB-schijf? Wat kan er allemaal gedownload of geïnstalleerd worden op mobile devices? Als je dit in kaart hebt en je de risico’s hiervan inziet, kun je hier actie op ondernemen.
  3. Inventarisatie bedrijfsnetwerkOp welke manier is het bedrijfsnetwerk ingericht. Zijn de zwakke punten bekend? Welke firewall-rules zijn ingeregeld? Staan er poorten open en waarom? En wat kunnen hier de eventuele risico’s van zijn?

Door het verkrijgen van deze inzichten in je bedrijfsnetwerk, kun je hier het beleid op gaan aanpassen. Wellicht is een security scan interessant om te laten uitvoeren. Op deze manier zullen de zwakheden van je netwerk worden blootgelegd. Je zult soms versteld staan wat je tegenkomt.

Waarschijnlijk denk je na het lezen van deze aandachtspunten: “Dat heb ik allemaal goed geregeld.”. Of slaat er nu enige twijfel toe met de vraag of jullie beveiliging wel goed geregeld is? Wij helpen je graag verder! Er is inmiddels een trend ontstaan waarbij hackers zich meer zijn gaan richten op het MKB omdat zij vaak kwetsbaarder en gemakkelijker te hacken zijn.

Neem contact met ons op of maak een afspraak. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden voor jouw organisatie.