Bellen met Microsoft Teams

08/12/2020 Door Jeffrey den Heijer

Bellen met Microsoft Teams

De overstap naar bellen met Teams gaat niet vanzelf. Er zal intern moeten worden gekeken naar de huidige werkwijze, hoe werkt men nu samen en hoe wordt er gecommuniceerd? Het is de oude werkwijze lijnrecht tegenover een nieuwe werkwijze. Mooie kansen worden geboden als de organisatie dit op een juiste manier aanpakt. Met welke punten moet nu rekening gehouden worden bij een overstap?

1. Het blijft voorlopig even wennenVoor de telefonie geldt dat er vaak een hele lange tijd een bepaalde werkwijze wordt gehanteerd. Een vast toestel op het bureau, met gepersonaliseerde sneltoetsen om collega’s en andere contacten snel te bereiken. Wanneer de overstap naar Teams is gerealiseerd, verdwijnt het vaste toestel in vele gevallen van het bureau. De rol van het vaste toestel wordt overgenomen door de applicatie op de pc en smartphone. Dit kan als een flinke verandering aanvoelen. Als u een overstapt initieert van traditioneel bellen naar bellen met Microsoft Teams zullen we een juiste adoptiemethode moeten hanteren. De techniek zal op een juiste manier moeten worden ge&imul;ntroduceerd. Alleen op deze manier zorgen we samen voor een vlekkeloze overstap.

2. Zoveel meer dan spraakDe één zegt iets, en een ander reageert. Op deze manier werd in de traditionele manier informatie met elkaar uitgewisseld. Tal van mogelijkheden zullen beschikbaar worden met Microsoft Teams. Videobellen zal vaak de standaard worden. Maar een simpel belletje blijft uiteraard gewoon mogelijk. Nu even niet bellen maar snel wat vertellen? Stuur een chatbericht. Even niet beschikbaar of afwezig. In Teams kan je eenvoudig de status aanpassen. Documenten delen, samen bewerken of uitwisselen is geen probleem meer. Samenwerken is de nieuwe term bij Microsoft Teams.

3. Geniet van bewegingsvrijheidBij traditionele telefonie is er vaak een Cloud centrale of in sommige gevallen zelfs een in-house centrale aanwezig. Deze sturen de vaste toestellen op de bureaus aan. Dit is dan ook de enige manier van bereikbaarheid, alles vanuit kantoor. Als iemand thuis werkt, onderweg is of even niet achter zijn bureau is dan is er geen bereikbaarheid. Met Microsoft Teams komen we dicht bij een any place, any time, any where werkwijze zonder zorgen over de bereikbaarheid. Komt het volgende voorbeeld u bekend voor? De receptie is van 08:00 uur tot 17:00 uur geopend. Er zal dus altijd iemand aanwezig moeten zijn binnen de gestelde tijden om de telefoon op te nemen, ook al is er verder geen bedrijvigheid. Met bellen via Microsoft Teams bent u op meerdere apparaten altijd bereikbaar. Vanuit huis communiceren is net zo professioneel als op kantoor. Gelukkig is de beschikbaarheid makkelijk aanpasbaar, u wilt immers niet letterlijk altijd bereikbaar zijn.

4. KostenbesparingDoor Covid19 is het thuiswerken in een stroomversnelling geraakt. Waar voorheen vergaderingen op kantoor of op een externe locatie werd belegd met alle kosten van dien is dat nu veelal al via Microsoft Teams. Het is inmiddels niet meer vreemd om virtueel met elkaar af te spreken. De verwachting is dan ook dat deze manier van werken ook na het Covid19 virus zal blijven. Ondertussen is het merendeel al gewend geraakt aan deze hoge mate van efficiëntie.

Meer ideeënMet Microsoft Teams wordt vergaderen een stuk eenvoudiger en laagdrempeliger. Alle partijen zowel intern als extern kunnen nu veel makkelijker samenwerken. De kans is groot dat deze samenwerkingen zullen leiden tot nieuwe ideeën. Zorg dus dat u klaar bent om te groeien en deze kansen te pakken.

Wilt u meer informatie ontvangen of eens sparren over wat Microsoft Teams voor uw organisatie kan betekenen, neem dan contact met ons op.