Deze 5 IT-security-tips kun je direct toepassen

03/02/2021 Door Jeffrey den Heijer

Digitale veiligheid van uw onderneming is zeer belangrijk! Cybercrime ligt op de loer en is daarmee een belangrijk onderwerp. U wilt de continuïteit van uw onderneming waarborgen. Maar hoe doet u dat? Wij geven u vijf tips die ervoor zorgen dat uw IT-security op hoog niveau blijft, zodat u zich kunt focussen op uw business.1. Controleer uw wachtwoordenNeem als eerste het wachtwoordenbeleid onder de loep. Worden er vernieuwingen toegepast? En is er een bepaalde policy waaraan wachtwoorden moeten doen? Veel mensen denken dat als ze een complex wachtwoord gebruiken, de cybercrimineel geen toegang krijgt tot hun documenten. Niets is minder waar. De software die door hackers gebruikt woord heeft veelal moeite met de lengte van het wachtwoord en niet zozeer de complexiteit. Daarom het advies om een wachtwoord te gebruiken dat lijk op een zin.2. Voer altijd de laatste updates uitGroot resultaat met een paar kleine handelingen. Want het regelmatig updaten van uw systemen, is een essentiële securitymaatregel. De updates worden namelijk met een specifieke reden uitgebracht. Ze worden uitgevoerd omdat er in oudere versies fouten zijn gevonden. Deze fouten worden gebruikt door cybercriminelen om uw laptop of pc binnen te dringen.3. Open niet klakkeloos een bijlageEen manier van de cybercrimineel om toegang te krijgen tot uw persoonsgegevens en systemen is uw email. Er wordt nog vaak genoeg door mensen geklikt op een link of een bestand geopend omdat het lijkt of deze uit de organisatie komt. Open daarom niet zomaar een bijlage, zonder daar eerst kritisch naar te kijken. Let op de afzender van de mail, maar bekijk ook de link van de bijlage (door daar met uw muis op te gaan staan). Vertrouwt u het niet? Laat dan de bijlage ongeopend! Als uw mail via Office 365 geregeld is, kunt u extra bescherming inbouwen door de add-on Advanced Threat Protection af te nemen. Klik hier voor extra informatie.4. Kies voor Twee-Factor AuthenticatieOm het zekere voor het onzeker te nemen, is Twee-Factor Authenticatie aan te bevelen. U behoudt uw gebruikelijke wachtwoord en gebruikersnaam, maar daar komt nog een tweede – gebruiksvriendelijke – procedure bij: een extra authenticatie via een pushbericht op uw mobiele telefoon. Er wordt dan een (tijdelijke) code verstuurd, waarmee u veilig inlogt.5. Creëer bewustwordingBovenstaande tips zijn niet alleen voor u, maar voor iedereen. Want fouten maken is menselijk. Creëer daarom bewustwording en maak uw medewerkers ook bewust van de gevaren van cybercriminaliteit. Zo optimaliseert u de beveiliging van uw onderneming en kan iedereen blijven doen waar hij goed in is, zonder de dupe te worden van een cyberaanval.Wilt u hier meer over weten? Of hulp bij het opstellen van een securitybeleid voor uw onderneming? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij denken graag met u mee.