IT-trends voor 2021

09/03/2021 Door Jeffrey den Heijer

Inmiddels ligt het jaar 2020 alweer enige tijd achter ons. Het was een jaar wat in het teken stond van Covid-19. Waarschijnlijk is er door de pandemie een grote verschuiving geweest in jouw IT-landschap. Een eventuele omslag naar werken in de Cloud en andere manieren van samenwerken en communiceren zijn belangrijke IT-trends die in een stroomversnelling zijn geraakt. In deze blog brengen we zes belangrijke IT-trends en ontwikkelingen voor 2021 onder de aandacht.

Thuiswerken:Waarschijnlijk bent u in 2020 ook in meer of mindere mate in aanraking gekomen met werken op afstand. Deze manier van werken zou nooit zo snel zo een vaart genomen hebben, als wij geen last gehad zouden hebben van de pandemie. Thuiswerken is voor veel bedrijven zelfs de standaard geworden. Deze trend zal ook in 2021 doorzetten en wellicht in de toekomst de standaard blijven.

Werken in de Cloud:We werken voor het grootste gedeelte thuis. Er zijn inmiddels vele mogelijkheden om online toegang te krijgen tot werksystemen en -applicaties. Uiteraard is Microsoft 365 de meest bekende, en SCC Business Systems levert hier krachtige kant-en-klare oplossingen bij. Maar er komen ook steeds meer branche-specifieke oplossingen beschikbaar. Zelfs als het gaat om data-intensieve omgevingen als die van Architecten, Engineers en Bouwondernemingen.

Telefonie in de Cloud:VoIP telefonie maakt het mogelijk om de bereikbaarheid van je organisatie flexibel te waarborgen. Bellen kan vanuit kantoor, thuis of via de mobiele telefoon, allemaal met het vaste zakelijke nummer. Hiervoor is alleen internet vereist. Zelfs inloggen in verschillende belgroepen is vanaf afstand mogelijk. Dit alles is Cloud-based, er is dus geen fysieke locatie nodig voor een telefooncentrale.

Online communicatietools die samenwerken mogelijk maken:Met stip op één zien we nog steeds Microsoft Teams. Met de vele mogelijkheden die Microsoft Teams biedt is het mogelijk om eenvoudig samen te werken. Bestanden uitwisselen, samen bestanden bewerken en online meetings houden, zijn een kleine greep uit de veelzijdigheid van Microsoft Teams. Ook komen er steeds meer functionaliteiten bij, zoals bellen met Microsoft Teams. Lees hier meer over in onze vorige blog.

Databeveiliging:Door de toename van het op afstand werken is het eigenlijk een prioriteit geworden om alle bestanden op een juiste manier te beveiligen. Toch zien we nog steeds dat er te weinig of niet adequaat wordt ingespeeld op preventief beveiligen. Een kwaadwillende heeft door het gebruik van thuisnetwerken steeds meer kans om binnen te komen in een bedrijfsomgeving. Onderzoeken wijzen uit dat er een verschuiving plaatsvindt naar het binnendringen van de MKB-bedrijven. Databeveiliging is dan ook van groot belang voor iedere organisatie. Vorige maand hebben wij 5 tips gegeven waar jij direct mee kan beginnen.IT-as-a-Service:Een flexibele IT-omgeving is essentieel voor een moderne organisatie. Als je snel en vlot wil kunnen schakelen in een Cloud-based platform worden de meeste diensten “as-a-Service” afgenomen. Maandelijkse abonnementen die eenvoudig op en af te schalen zijn. De IT-infrastructuur en telefonie samengebracht op een Cloud-platform zorgt voor een IT-omgeving waarbinnen je snel kan inspelen op veranderingen.

Zou je meer willen weten over de bovenstaande trends of willen kijken welke mogelijkheden passen binnen jouw organisatie? Neem dan contact op met onze verkoopafdeling. In een persoonlijk onderhoud vertellen we je graag meer. Tel: 088-1661337 of per e-mail: verkoop@scconline.nl