Cyber Security Ambassadeurs

14/05/2021 Door Jeffrey den Heijer

SCC is een Cyber Ambassadeur. Wij werken samen met het Platform voor Veilig Ondernemen (PVO) als een Cyber Ambassadeur voor de Regio Amsterdam-Amstelland. Het doel hiervan is om mede-ondernemers bewust te maken van de cyberdreigingen waaraan we allemaal blootstaan. Het PVO werkt samen met het digital trust center van het Ministerie van Economische Zaken, om ondernemers op een laagdrempelige wijze kennis te laten opdoen over dit onderwerp en de 5 basisprincipes.De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemenVoor Nederlandse bedrijven is digitale veiligheid een voorwaarde om de kansen van de digitale economie te benutten. De realiteit is dat ondernemers dagelijks te maken hebben met cyberdreigingen. Bedrijven moeten zich weren tegen deze dreigingen en voldoende investeren in beveiliging. De cyberrisico’s voor ondernemers zijn divers en lopen uiteen van het betalen van losgeld om weer toegang te krijgen tot het eigen bedrijfsnetwerk tot de uitval van productiefaciliteiten waardoor de continuïteit van het bedrijf acuut in gevaar komt.Waarom de 5 basisprincipes?De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen zijn opgesteld om ondernemers te helpen de basisbeveiliging in te laten stellen. Ondernemers die de 5 basisprincipes opvolgen, vergroten hun weerbaarheid tegen cyberrisico’s die de bedrijfsvoering kunnen verstoren.Voor wie?De 5 basisprincipes zijn zo opgesteld dat iedere ondernemer, of die nu zzp’er of mkb’er is, ermee uit de voeten kan. De maatregelen zijn toegankelijk en praktisch opgeschreven. Wacht dus niet langer en ga direct aan de slag zodat jouw bedrijf weerbaarder is tegen cyberrisico’s. Grote ondernemingen met een eigen ICT-afdeling zijn niet direct de doelgroep van de basisprincipes.1. Inventariseer kwetsbaarhedenInventariseer de ICT-onderdelen, kwetsbaarheden en maak een risico-analyse. Bij risico’s kijk je naar beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid.2. Kies veilige instellingenControleer de instellingen van apparatuur, software en netwerk- en internetverbindingen. Pas standaardinstellingen aan en kijk kritisch naar functies en diensten die automatisch ‘aan’ staan.3. Voer updates uitControleer of apparaten en software up-to-date zijn. Installeer beveiligingsupdates direct. Schakel automatische updates in zodat je apparaten en software voortaan altijd draaien op de laatste versie.4. Beperk toegangDefinieer per medewerker tot welke systemen en data toegang vereist is om te kunnen werken. Zorg dat toegangsrechten worden aangepast als iemand een nieuwe functie krijgt of bij de onderneming vertrekt.5. Voorkom virussen en andere malwareEr zijn 4 manieren om malware te voorkomen: Stimuleer veilig gedrag van medewerkers, gebruik een antivirusprogramma, download apps veilig en beperk de installatiemogelijkheden van software.Doe de Basisscan CyberweerbaarheidAan de hand van 25 stellingen kom je erachter hoe jouw onderneming scoort op de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen, opgesteld door het Digital Trust Center (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat).Doe de scan hierOntvang een rapport en adviesNa het invullen van de scan ontvang je een rapport, waarin per basisprincipe wordt weergegeven in hoeverre je de basis op orde hebt. Mocht dit niet het geval zijn, dan geven we je advies hoe je er zelf mee aan de slag kunt.Let op dat het rapport slechts een indicatie geeft van de huidige cyberweerbaarheid van jouw onderneming. Nadat jullie het rapport hebben ontvangen willen wij graag de resultaten met jullie bespreken.