Vijf vragen aan IT Security Consultant Ties Heijma

28/09/2022 Door Dennis Grifhorst

Categorie: Blog

Tijd voor een kijkje achter de schermen bij SCC. We delen verhalen van onze medewerkers om je meer inzicht te geven in wie wij zijn en waar onze collega’s voor staan. Deze week stellen we vijf vragen aan IT Security Consultant Ties Heijma.

Wat is jouw rol bij SCC?

“Ik heb eigenlijk meerdere petten op bij SCC. In 2020 begon ik als engineer maar al snel groeide ik door in de rol van consultant. Nu help ik bedrijven met het inrichten en organiseren van hun IT beveiliging. Als security  consultant stel ik vaak de volgende vragen:

Hoe kunnen we efficiënt met veiligheid omgaan?

Hoe maak je veiligheid leuk en hoe laat je het voor je werken?

Ik zie het als een mooie uitdaging om IT beveiliging uit te rollen op een constructieve en succesvolle manier. Daar komt veel bij kijken. Ik geef bijvoorbeeld advies over netwerktechnieken. Werkt je netwerk wel goed of is het verouderd? Ook ben ik bezig met vragen over veilig werken in de cloud. Welke diensten kunnen voor jou werken en helpen je als organisatie verder? Daarnaast heb ik het voortouw genomen bij het opzetten van het nieuwe datacenter bij SCC.”

Waar krijg jij het meeste energie van in je werk?

“Mijn dag is geslaagd als ik bij een klant de deur uitloop met achter mij een glimlachende en tevreden klant. Ik werk nu twee volle dagen bij klanten en daarnaast help ik bij het opbouwen van het datacenter. Dat is een fijne mix. Ik denk dat als ik alleen consultant zou zijn en zou werken met procedures dat dat wellicht ook gaat vervelen. Juist de combinatie van de praktijk en de consultancy maken het werk voor mij spannend en uitdagend. En er zitten alweer nieuwe leuke projecten in de pijplijn.”

Welke ontwikkelingen zie je in jouw vakgebied/ IT security?

“De hot items hou ik in de gaten. Ik volg het laatste nieuws van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC). Over de situatie in Oekraïne worden bedreigingen blootgelegd via een tijdlijn. Als er een kwetsbaarheid gezien wordt die misbruikt wordt, dan zitten zij daar bovenop. Overal waar ik kom, kijk ik naar security. Ik word bij SCC ook gezien als ‘degene met het blauwe petje’ op. Dat houdt mij scherp om de ontwikkelingen bij te houden en mee te nemen in mijn dagelijks werk zodat we samen met onze klanten veilig door kunnen draaien.”

Wat adviseer jij ondernemers als ze starten met IT beveiliging?

“Begin op een veilige manier. Sommige organisaties zijn wat huiverig om te gaan starten met beveiliging, omdat het maandelijkse kosten met zich meebrengt. Microsoft werkt bijvoorbeeld op maandelijkse licentiebasis. Maar toch adviseer ik ook kleinere bedrijven om hierin te investeren. Het voordeel is dat je geen team van twee man nodig hebt om een bedreiging aan te kunnen, Microsoft doet dat voor je!

Als jij nog met oudere technieken werkt heb je nu eenmaal een grotere kans te worden aangevallen. Start met een stevige basis die voor je werkt. Ga niet met houtje touwtje oplossingen werken. Tegen beginnende ondernemers zeg ik: begin goed. En denk alvast verder.”

Wat vind je leuk aan werken bij SCC?

“Ik werkte hiervoor bij een organisatie van 88 man. Daar deed ik beheer en beveiliging van de IT omgeving. Ik kende die omgeving goed en merkte dat ik veel met hetzelfde bezig bleef. Bij SCC is het werk veel diverser. Geen enkele dag is hetzelfde. De ene klant belt voor een simpel klusje en de ander wil een heel consultancy traject aangaan. Daarnaast kan ik bij SCC met mooie producten werken. Het nieuwe datacenter inrichten doen we met allemaal nieuwe apparatuur.

Het fijne van het team bij SCC is dat je op de hoogte bent van alles dat er speelt. Er is veel overleg onderling en we helpen elkaar als een collega iets zelf niet kan oplossen. Dat helpt mee aan een goede werksfeer en maakt elke dag opnieuw dat ik graag aan het werk ga.”

Kunnen wij je helpen?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de beveiliging van je IT? Consultant Ties staat voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op.