Cloudmigratie? Zo pak je het aan.

21/12/2022 Door Dennis Grifhorst

Categorie: Blog
Cloudmigratie? Zo pak je het aan.
Cloudmigratie? Zo pak je het aan.

Als je hebt besloten te migreren naar de cloud, komt er veel op je af. Waar moet je opletten bij cloudmigratie? Wat houdt het in? In dit artikel belichten SCC oprichters Alison Smith en Dennis Grifhorst drie elementen voor een succesvolle migratie naar de cloud. Want ook hiervoor geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.

#1 Zorgvuldige inventarisatie vooraf

Bij cloudmigratie is er sprake van verandermanagement. Je besluit namelijk niet van de ene op de andere dag om al je processen om te gooien. Daarom is een goede inventarisatie ontzettend van belang. Maar cloud migratie is veel meer dan een technisch proces. Naast het technische stuk, heb je met medewerkers en gedrag te maken. Hoe krijg je mensen onboard? Kunnen medewerkers zich makkelijk aanpassen en de nieuwe situatie eigen maken? Vanuit de organisatie wordt verwacht dat medewerkers anders werken. Begeleiding, training en begrip is hierbij essentieel.

Alison: “Wij adviseren organisaties tijd en budget te reserveren voor trainingssessies en awareness. Je moet je medewerkers echt meenemen op reis. Leg uit wat de voordelen zijn van het werken in de cloud. In het algemeen houden mensen niet van verandering, dus zorg voor de juiste aandacht en begeleiding in dit proces.”

#2 Bepaal welke applicaties mee gaan

Een tweede aandachtspunt is dat je kritisch moet kijken welke applicaties je meeneemt. Bepaal welke applicaties zich daar goed voor lenen. Welke applicaties kun je technisch meenemen? Weet je of je een cloudvriendelijke versie van je applicatie hebt? Bestaat er een een cloud variant? Zorg dat je van tevoren een helder beeld hebt van wat meegaat en wat achter blijft. Dit doe je door een lijst te maken van alle applicaties die je gebruikt.

Dennis: “Breng per applicatie in kaart of de software zo ver is ontwikkeld dat er een cloud variant is. Het komt wel eens voor dat die variant er (nog) niet is. Dan kun je twee dingen doen. Je kunt de applicatie op je eigen server in je eigen bedrijfspand houden (dit noemen wij on-premise). Of je kunt de applicatie op een traditionele server plaatsen, maar die server in z’n geheel in een datacenter hosten. Dat is niet hetzelfde als een cloudapplicatie, maar je bent wel inhouse van je IT af.”

Als je geen server wil hebben in verband met veiligheidsrisico’s, dan kun je kiezen voor een off-site co-location.

#3 Let op security

Een ander ontzettend belangrijk punt is security. Je denkt misschien dat de cloud altijd veilig is. Ja, werken in de cloud, en vooral met Microsoft, is in grote lijnen veilig. Maar helaas kun je ook dan gehackt worden. Microsoft levert een product dat heel secuur is, maar niet alle security processes zijn ingericht. Je koopt een licentie en als je alle security functionaliteiten wilt gebruiken, dan vraagt het technische kennis. Het is dan ook aan de gebruiker om te bepalen welke features hij wel of niet toepast.

Dennis: “In de praktijk is veiligheid altijd maatwerk. Bij SCC brengen wij het inrichten van cloudsecurity terug naar drie niveaus: simpel, gevorderd en vergevorderd. We hebben bijvoorbeeld klanten in de financiële sector. Zij moeten voldoen aan de normen van de autoriteit financiële markten. Omdat we te maken hebben met gevoelige data, moeten hun Microsoft licenties gevorderd zijn.”

We raden je bovendien aan om van tevoren goed na te denken over de toegangsrechten van medewerkers. Wie mag in de applicatie en op welk niveau? Voordat je begint moet je al een idee hebben van wie wat nodig heeft. Alison: “Wij kunnen hierbij helpen. Wij maken een scan van je data en bepalen samen met jou welke rollen er zijn in je organisatie. Vervolgens geven we je advies over het indelen van je data in de cloud.”

Hulp nodig bij cloudmigratie?

Cloudmigratie vergt dus een goede voorbereiding en een gedegen plan van aanpak. De inventarisatie kun je zelf doen. Het plan van aanpak kun je ook zelf maken. Wil je dit liever uitbesteden of heb je hier advies bij nodig? Dan helpen onze specialisten je graag.

Wij kunnen adviseren in het volledige traject, inclusief trainingen voor medewerkers en de inrichting van security.

Meer weten? Neem contact met ons op.