‘Eigenlijk zouden álle organisaties naar de cloud moeten willen’, Remco van Elk, cloud engineer bij SCC

31/05/2023 Door Dennis Grifhorst

Categorie: Blog
‘Eigenlijk zouden álle organisaties naar de cloud moeten willen’, Remco van Elk, cloud engineer bij SCC
‘Eigenlijk zouden álle organisaties naar de cloud moeten willen’, Remco van Elk, cloud engineer bij SCC

‘Ik was continu op zoek naar groei en uitdaging waardoor ik in de afgelopen jaren verschillende stappen in mijn loopbaan gemaakt heb. En nu? Nu zit ik hélemaal op mijn plek.’ Aan het woord is Remco van Elk, sinds 6 maart als cloud engineer aan de slag voor SCC Business Systems. ‘Toen ik via LinkedIn een uitnodiging kreeg om op gesprek te gaan twijfelde ik niet lang, want ik kende SCC al van voorgaande contacten. Na een heel prettig gesprek is het balletje gaan rollen.’

Cloudmigratie: veiliger, sneller én meer werkplezier

‘Ik houd me, vanuit mijn functie, vooral bezig met cloudmigraties. Al moet ik er meteen bij opmerken dat dit een heel breed begrip is. Er zijn immers veel verschillende cloudmigraties. Zelf houd ik me vooral bezig met de migratie naar Microsoft 365. Ik geloof ook dat dat de toekomst is. Wat je nu nog vaak ziet is dat er een server op kantoor staat waarop mensen, via hun pc, inloggen. Dat is een relatief kwetsbare, foutgevoelige manier van werken. Met Microsoft Azure is het heel goed mogelijk om het inloggen op die kantoorserver over te brengen naar de cloud’, aldus Remco. ‘Een cloudmigratie begint altijd met een inventarisatie waarbij we uitgebreid stilstaan bij wat men ermee wil bereiken. Dat is ons uitgangspunt. Die inventarisatiefase is belangrijk, want Azure is enorm breed. Je kunt er bijvoorbeeld ook heel gemakkelijk je laptops en pc’s in beheren, iets dat on premise, via de server op kantoor dus, niet kan. Wil een klant dat? En waarom? Of waarom niet? Zo zijn er talloze voorbeelden te noemen van mogelijkheden. En we staat er stuk voor stuk bij stil. Het begeleiden en van A tot Z stilstaan bij de klantwensen vind ik zelf één van de leukste onderdelen van mijn vak.’

Beheer en cloud nog relatief onbekend terrein

‘Wat me overigens opvalt is dat het thema beheer nog echt een onbekend terrein is voor velen. Ook het begrip ‘de cloud’, waar je veel over hoort, is voor klanten een relatief ongrijpbaar begrip. Laat staan dat men weet wat de mogelijkheden binnen de cloud zijn. Dat zorgt er dan weer voor dat men de migratie naar de cloud uitstelt. En dat is een gemiste kans, want de cloud is enorm toegankelijk om via te werken. Het is tijd- en plaats-ongebonden wat veel vrijheid geeft.’

Zo ziet een inventarisatie er uit

‘Binnen een inventarisatie kijken we naar tal van onderdelen: wie werkt er binnen het bedrijf, om hoeveel personen gaat het, wat wil men kunnen vanuit de toebedeelde rol en bijbehorende verantwoordelijkheden? Uiteindelijk willen we dat de gang naar de cloud een verbetering is en daar horen nu eenmaal veel vragen bij. Hoe gaat de organisatie bijvoorbeeld om met het delen van bestanden? Als dat nu nog via de server gebeurt dan is overstappen naar de cloud vaak een verademing, want het delen van documenten gaat door inzet van Sharepoint vele malen gemakkelijker dan via een server. En hoe wil je omgaan met dat ene softwarepakket dat nu nog op de server draait? Mag dat ook naar de cloud of wil je dat op de bestaande server houden? En waarom wil je dat dan? Misschien past een hybride koppeling wel beter bij je doelen. Kortom, we brengen alles in kaart.’

De 4 fasen

Remco: ‘Als alles helder is dan tekenen we het plan uit, stemmen we een akkoord af en stellen we een planning op. Dit delen we in vier heldere stappen in: de inventarisatie die we nogmaals doen, maar nu in verfijnde vorm. Dan komt de configuratie, waarbij we achter de schermen de complete omgeving opzetten, dan komt de uitrol en implementatie en tot slot volgt de nazorg en evaluatie.’

‘Kortom, ik voel me als een vis in het water hier. Ik vind het heel mooi om dag in dag uit met cloudmigratie bezig te zijn. Voor klanten betekent het vaak een toename van beveiliging, bijvoorbeeld door multifactor authenticatie en het log dat bijgehouden wordt, het gemakkelijker bij de data kunnen omdat alles op één plek staat. En dat zijn slechts enkele voorbeelden waar ik persoonlijk veel energie van krijg. Voorlopig zijn ze hier nog niet van me af’, lacht Remco.

Ook interesse in gemakkelijker en veiliger werken via de cloud? Of horen wat Remco nog meer te zeggen heeft over cloudmigratie? Neem dan contact met ons op