NIS2 en digitale weerbaarheid in het MKB
Waarom NIS2 compliance ook voor jouw bedrijf van groot belang is
Veel bedrijven begrijpen tegenwoordig het kritieke belang van cyberveiligheid. Tegelijkertijd zien we bij SCC dat er nog altijd laag ingezet wordt op maatregelen die de weerbaarheid tegen de alsmaar groeiende digitale dreiging versterken.
Neem NIS2, de nieuwe Europese regelgeving omtrent het verhogen van cyberweerbaarheid.
Omdat deze richtlijnen veel nadruk leggen op het verbeteren van cybersecurity in essentiële sectoren zoals bouw, energie en transport, kun je het idee hebben dat deze regelgeving niet relevant is voor het MKB — een misvatting. De realiteit toont dat veel midden- en kleinbedrijven indirect beïnvloed worden door deze standaard voor digitale veiligheid. Des te meer omdat NIS2 erkent dat gedegen cyberveiligheid ook afhankelijk is van de toeleveringsketen van grote bedrijven en sectoren. Dit maakt dat NIS2 compliance voor vrijwel alle bedrijven in Nederland van belang is.
Want stel nu dat jullie cybersecurity ondermaats is. Dit maakt indirect ook de cyberveiligheid van jullie opdrachtgevers kwetsbaar. Cybercriminelen zijn in staat om via jullie digitale toegangswegen uiteindelijk een weg naar binnen te vinden bij andere bedrijven, bijvoorbeeld wanneer jullie gebruik maken van hun online omgeving. Op deze manier zijn ze in staat om veel schade toe te brengen. Denk aan datalekken, ransomware-aanvallen, maar ook de enorme reputatieschade die dit oplevert.
Wat betekent dit voor jouw bedrijf?
De NIS2-richtlijn is een belangrijke update van de eerdere Network and Information Systems-richtlijn die in 2016 in de Europese Unie werd geïntroduceerd. Vanaf 18 oktober 2024 is naleving van deze richtlijn vereist en uit ervaring weten we dat dit het moment is om hier al proactief mee aan de slag te gaan.
Voor jouw bedrijf betekent dit dat je kritisch moet kijken naar de staat van jullie cybersecurity. In eerste instantie om aanvallen op eigen ‘bodem’ te voorkomen, maar ook om opdrachtgevers te beschermen. Nalatigheid op dit gebied betekent dat jouw organisatie de zwakste schakel zou kunnen worden; de plek waar cybercriminelen door de verdediging breken.
Neem MKB in de bouwsector. Cybercriminelen weten dat grote bedrijven afhankelijk zijn van vele kleine organisaties, die in veel gevallen toegang hebben tot verschillende systemen om hun werk te kunnen doen. Wanneer een onderaannemer zijn digitale veiligheid niet op orde heeft, kunnen cybercriminelen van die zwakte gebruik maken om bij een veel grotere speler binnen te dringen.
Het verhogen van cyberveiligheid doe je daarom niet alleen voor je eigen bedrijf. Denk aan de implicaties van een groot datalek of een ransomware-aanval die bij jou begint.
Zo wordt jouw bedrijf cyberweerbaar
Cyberweerbaarheid gaat verder dan het simpelweg installeren van beveiligingssoftware; het omvat het trainen van personeel, het regelmatig updaten van systemen en processen, en het implementeren van sterke toegangscontroles zoals multifactor authenticatie. Bovendien, door het uitvoeren van een business impact analyse, kunnen bedrijven inzicht krijgen in potentiële risico’s en verbeterpunten in hun cyberweerbaarheid.
SCC biedt gerichte ondersteuning aan MKB-bedrijven die hun cyberweerbaarheid willen verhogen. Van het implementeren van concrete veiligheidsmaatregelen tot het uitvoeren van een business impact analyse; wij staan klaar om jouw bedrijf door het proces van NIS2-compliance te loodsen. Bescherm jouw bedrijf, klanten en reputatie door proactief te investeren in cyberveiligheid.
Een oproep tot actie voor MKB-ondernemers
De digitale wereld wacht op niemand; NIS2-compliance is hier een duidelijk voorbeeld van. Wacht niet tot het te laat is. Neem vandaag nog contact op met SCC voor een impactanalyse of security audit en zorg ervoor dat jouw bedrijf voorbereid is op de digitale uitdagingen van morgen.