Openbare wifi: handig, maar gevaarlijker dan je denkt.

24/03/2025 Door Alison Smith

Categorie: Blog
gevaren in de trein: openbare wifi
gevaren in de trein: openbare wifi

Wanneer is jouw data-abonnement voor het laatst opgeraakt?

Dat dachten we al: heel lang geleden. Iedereen heeft tegenwoordig genoeg gigabytes om overal te streamen en scrollen zonder zorgen.

Toch maak je ook met onbeperkte data waarschijnlijk wel eens gebruik van openbare wifi, bijvoorbeeld in de trein of op vakantie.

Hoewel de meeste mensen weten dat publieke netwerken gevaarlijk kunnen zijn—uit onderzoek blijkt dat 88% van Nederlanders de risico’s van openbare wifi kent—blijven we het gebruiken.

Uit een internationale enquête bleek zelfs dat bijna de helft van de mensen (47%) weleens verbinding heeft gemaakt met een wifi-netwerk zonder zeker te weten dat het legitiem was.

Dat terwijl de risico’s vaak groter zijn dan de meesten overzien.

Wat kan er misgaan op zo’n netwerk?

Op een onbeveiligd openbaar wifi-netwerk is je internetverkeer vaak niet versleuteld. Dat betekent dat anderen op hetzelfde netwerk mee kunnen gluren met de gegevens die jij verstuurt of ontvangt.

Iemand met kwade intenties kan zich tussen jouw apparaat en het wifi-punt plaatsen – een zogeheten man-in-the-middle-aanval – en ongemerkt al jouw dataverkeer onderscheppen.

Jij merkt daar niets van, maar die persoon kan bijvoorbeeld meekijken terwijl  jij wachtwoorden typt, e-mails leest, foto’s kijkt of creditcardgegevens invult en dit ook opslaan. In het ergste geval krijgt een hacker zo toegang tot belangrijke accounts van jou, of zet hij je sessie door naar een valse website om nog meer gevoelige info te ontfutselen.

Een populaire truc is het opzetten van een nep-hotspot met een betrouwbare naam, zoals ‘Hotel Free Wifi’. Je denkt verbinding te maken met de wifi van je hotel of de trein, maar intussen loopt alles via de hacker zijn apparatuur. Hierdoor kan de aanvaller alle gegevens die jij intypt of binnenkrijgt gemakkelijk kopiëren.

Stel je voor: je logt even in op Instagram of je bankrekening via zo’n netwerk – die inloggegevens liggen dan op straat. Een hacker kan ook je verbinding omleiden naar een nagemaakte inlogpagina of een website met malware. Voor je het weet installeert je telefoon op de achtergrond spyware of ransomware, simpelweg doordat je op het verkeerde wifi-netwerk zat.

Dit kan jou ook overkomen – de cijfers liegen niet

Misschien denk je: “Ja, maar ik gebruik openbare wifi heel weinig, de kans dat ik word gehackt is klein.”

Bedenk dan dat je lang niet de enige bent die weleens op zo’n netwerk zit, en dat incidenten vaker voorkomen dan je zou hopen. Wereldwijd heeft naar schatting bijna de helft van de openbare-wifi-gebruikers al eens een beveiligingsprobleem ervaren door zo’n verbinding.

Een onderzoek van Forbes Advisor laat zien dat 43% van de ondervraagden ooit hun digitale veiligheid gecompromitteerd zag na het gebruik van publieke wifi.

En een andere peiling vond dat ongeveer één op de vijf mensen daadwerkelijk slachtoffer werd van iets als identiteitsdiefstal of een hack doordat ze openbaar internet gebruikten. Onder mensen die dagelijks op openbare wifi zitten, loopt dat zelfs op tot 1 op 4.

Hoe kun je jezelf beschermen op openbare wifi?

Het beste advies is misschien saai maar simpel: vermijd openbare wifi voor gevoelige zaken. Moet je echt die bankoverschrijving doen of een vertrouwelijk werkdocument verzenden? Wacht tot je op een vertrouwd netwerk zit, of gebruik je eigen mobiele data.

Maar als je dan tóch gebruik wilt maken van die gratis hotspot, doe het dan slim en veilig:

  • Gebruik een VPN om je verbinding te versleutelen.
  • Vermijd gevoelige transacties zoals internetbankieren.
  • Controleer altijd het netwerk en verbindt alleen als je zeker weet dat het legitiem is.
  • Zet automatische verbinding uit, zodat je apparaat niet per ongeluk verbindt met een nepnetwerk.
  • Gebruik up-to-date beveiliging, zoals antivirussoftware en een firewall.
  • Uitloggen en twee-factor-authenticatie bieden extra bescherming tegen hackers.

Weersta de verleiding

Openbare wifi is verleidelijk en vaak erg handig – we begrijpen het helemaal. Maar het is alsof je in een drukke trein hardop je pincode zit te vertellen; negen van de tien keer gaat het goed, totdat er iemand met kwade intenties naast je zit die meeluistert.

Wees je bewust van de technische én menselijke valkuilen. De gevaren van openbare wifi zijn serieus, maar met de juiste houding en simpele voorzorgsmaatregelen kun je nog steeds veilig van het internet genieten, waar je ook bent.

Met SCC werkt jouw team veilig via openbare wifi

Werken jouw medewerkers regelmatig op openbare wifi-netwerken, bijvoorbeeld in de trein, op een vliegveld of in een café? Zonder de juiste beveiliging lopen ze het risico dat hun gegevens worden onderschept. Een VPN versleutelt hun verbinding, zodat ze veilig kunnen werken op laptops, tablets en smartphones – waar ze ook zijn.

Wil je zeker weten dat jouw bedrijf goed beschermd is? Wij helpen je graag met advies over de beste VPN-oplossingen en implementatie.

Neem contact op en maak veilig werken de standaard!