Phishing-simulatie: test jouw bedrijf tegen phishing en versterk de zwakste schakel.
Blog over phishing-simulatie, training & awareness
Ken je dat programma nog: ‘De Zwakste Schakel?’
Als je oud genoeg bent om bij het woord ‘phishing’ eerst aan hengels en aas te denken, zie je de presentatrice misschien zelfs voor je, Chazia Mourali.
Hoe ze aan het einde van elke ronde een deelnemer aankeek, een kleine eeuwigheid stil bleef en plots zei…
‘Jij … bent de zwakste schakel.’
Dat is waar je aan moet denken bij phishingtraining.
Oké, minus de ijzige presentatrice die je ziel doorboort, misschien.
Toch, net als bij De Zwakste Schakel helpt training en awareness omtrent phishing om te identificeren waar de zwakke schakel zit—en dat is belangrijk.
Want hoewel 99% van jouw medewerkers nooit in phishing zal trappen, omdat veel mensen ondertussen altijd alert zijn, hoe er maar 1 teamlid de fout in te gaan.
Eén persoon trapt in een phishing aanval en plots is je hele bedrijf in gevaar.
Phishing: een groeiend probleem
Phishing is het digitale equivalent van hengelen naar gevoelige informatie. Cybercriminelen sturen misleidende e-mails die vaak nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Een onoplettend moment is soms al genoeg om schade aan te richten, variërend van financiële verliezen tot reputatieschade.
Wil je meer over phishing weten? Lees onze blog ‘Phishing: iedereen is een doelwit, behalve jij?’
Zoeken naar de zwakste schakel met phishing-simulatie
Als er dus maar één zwakke schakel hoe te zijn, is het aan jullie om te zorgen dat zelfs deze weakest link sterker wordt.
Gelukkig is phishing onderscheppen een skill die aangeleerd kan worden. Hoe?
Met phishing-simulatie.
Phishing-simulatie is een gecontroleerde test waarin nep-phishingmails worden gestuurd naar medewerkers van een organisatie. Het doel? Medewerkers trainen om phishingaanvallen te herkennen en te voorkomen dat ze per ongeluk jullie digitale deuren openen voor cybercriminelen.
Tijdens een simulatie wordt nagebootst hoe een echte phishingaanval eruit zou zien. Denk aan e-mails die lijken te komen van een vertrouwde bron, zoals HR of een leidinggevende, en die vragen om bijvoorbeeld op een link te klikken of persoonlijke gegevens te delen. Medewerkers die “in de val trappen” krijgen inzicht in wat ze fout deden, vaak gevolgd door een korte training om hun kennis te verbeteren.
Waarom zijn phishing-simulaties effectief?
Phishing-simulaties hebben een aantal belangrijke voordelen:
- Realistisch leren: Medewerkers leren phishing te herkennen in een omgeving die veilig is en waar fouten geen echte gevolgen hebben.
- Blijvend bewustzijn: Door herhaaldelijk en op onverwachte momenten simulaties uit te voeren, blijven medewerkers alert en minder vatbaar voor echte aanvallen.
- Meetbare resultaten: Een simulatie geeft inzicht in wie kwetsbaar is voor phishing en welke afdelingen extra training nodig hebben.
Daarnaast maken simulaties duidelijk dat cyberveiligheid niet alleen een technische kwestie is, maar een gedeelde verantwoordelijkheid van alle medewerkers binnen een organisatie.
Hoe ziet phishing training eruit?
Het proces begint meestal met een analyse van de organisatie: wie zijn de ontvangers van de e-mails en wat zijn realistische scenario’s? Dit kunnen bijvoorbeeld e-mails zijn waarin medewerkers worden gevraagd om:
- Een enquête in te vullen.
- In te loggen op een nieuw systeem.
- Hun bankgegevens te controleren.
De resultaten worden vastgelegd in een rapport, waarin duidelijk wordt wie op de link heeft geklikt of gegevens heeft gedeeld. Deze medewerkers kunnen vervolgens extra begeleiding of training krijgen. Sommige organisaties kiezen ervoor om een spelelement toe te voegen, zoals een competitie waarbij medewerkers die phishing herkennen worden beloond.
Phishing-simulaties als eerste verdedigingslinie
Het uitvoeren van een phishing-simulatie is een relatief eenvoudige manier om de digitale weerbaarheid van je bedrijf te vergroten. Het laat zien waar de kwetsbaarheden liggen en zorgt ervoor dat medewerkers
een betere instinctieve reactie ontwikkelen op verdachte e-mails. Dit is een essentieel onderdeel van een bredere cybersecuritystrategie.
Wil je meer weten over hoe jouw bedrijf veiliger kan worden met behulp van phishing-simulaties? SCC biedt uitgebreide diensten op dit gebied en kan je begeleiden in elke stap van het proces. Neem contact op en ontdek hoe wij kunnen helpen om jouw bedrijf te beschermen tegen cybercriminaliteit.
Met een phishing-simulatie leg je een stevige basis voor een veilige toekomst. Begin vandaag nog met bewustwording – en maak van je medewerkers de beste verdediging tegen online dreigingen.