Zo weet je of je jouw cybersecurity goed regelt

02/04/2025 Door Jacqueline Ickx

Categorieën: Blog, Cybersecurity
cybersecurity check
cybersecurity check

Je weet dat ijzersterke cybersecurity belangrijk is—dat is tegenwoordig voor de meeste mensen wel duidelijk.

En toch hoop je vooral dat het wel goed zit, of niet? 

Met zo’n complex onderwerp als cybersecurity neemt wishful thinking voor veel ondernemers al snel de overhand: ‘Cyberaanvallen overkomen ons niet.’

Dat terwijl meer dan de helft van alle Nederlandse bedrijven vroeg of laat te maken krijgt met cybercrime—op dit moment is al zo’n 60% slachtoffer geweest van een van de vele verschillende vormen van digitale criminaliteit.

Tegelijkertijd bleek 20% van deze bedrijven op het moment van de aanval hun beveiliging niet op orde te hebben. Het gevolg? Gigantische schade, oplopend tot bijna negen miljard euro per jaar, en soms zelfs faillissement.

Cybersecurity is meer dan een simpele setting

Het vervelende nieuws is dat cybersecurity ook geen kwestie is van eenmalige iets instellen en dan achterover leunen. Cybercriminelen staan nooit stil en jouw beveiliging kan dat dus ook niet doen. 

Maar wat betekent het dan om je cybersecurity ‘goed geregeld’ te hebben?

Als we kijken naar erkende richtlijnen zoals het NIST Cybersecurity Framework gaat het om vijf duidelijke stappen: Identify, Protect, Detect, Respond en Recover. 

Kort gezegd: je moet weten wat je beveiligt, de juiste bescherming hebben, aanvallen op tijd signaleren, een plan klaar hebben voor als het misgaat, en snel kunnen herstellen.

Dit betekent onder andere dat je medewerkers regelmatig getraind worden in cyberveiligheid, dat software altijd up-to-date is en dat je sterke toegangscontroles (zoals multi-factor authenticatie) gebruikt. Ook horen periodieke risicoanalyses en bedrijfsimpactanalyses erbij. Daarnaast moet je zorgen voor betrouwbare back-ups, liefst offline, zodat je niet eindeloos stil komt te liggen als ransomware toeslaat.

Veelvoorkomende pijnpunten

Oké, erkende richtlijnen zijn goed — maar misschien nog steeds te abstract. Wat zijn nou de pijnpunten waar jullie als organisatie dagelijks mee te maken hebben die helpen ontdekken of jouw digitale ramen en deuren op slot zitten?

  • De mens als zwakste schakel. Cybersecurity draait niet alleen om techniek – je team speelt een grote rol. Wist je dat naar schatting 95% van alle cybersecurity-incidenten uiteindelijk te herleiden is tot menselijke fouten of acties? 
  • Updates en patches blijven liggen. Veel aanvallen slagen simpelweg doordat bekende beveiligingsupdates niet zijn uitgevoerd. Hackers scannen voortdurend het internet op zoek naar servers en systemen waar achterdeurtjes openstaan door ontbrekende patches – vaak weten ze niet eens bij welk bedrijf ze inbreken tot ze al binnen zijn.
  • Geen plan voor noodgevallen. “We lossen het wel op als het ooit gebeurt” is nou eenmaal geen strategie. Bij een serieus incident wil je niet op dat moment nog uitzoeken wat te doen. De gevolgen daarvan zijn kostbare vertragingen, een chaotische sfeer en een veel grotere impact zodra er iets misgaat – precies wat met voorbereiding voorkomen had kunnen worden.
  • Schijnveiligheid door één laag. “We hebben een firewall, dus we zitten safe.” Of: “Onze IT-leverancier regelt de beveiliging, dus het zal wel goed zijn.” Zulke aannames kunnen gevaarlijk zijn. Een enkele verdedigingslaag is zelden genoeg.Echte security vergt een meervoudige aanpak: technologie, mens én proces moeten op orde zijn.

(Misschien herken je daarnaast andere pijnpunten: onvoldoende zicht op wie toegang heeft tot welke gevoelige data, twijfel of alle kritieke informatie wel geback-upt is, of geen idee of jouw inloggegevens misschien al ergens op het dark web circuleren… Het komt vaker voor dan je denkt!)

Cybersecurity mag dan complex lijken…

… met een ervaren partner wordt het behapbaar. 

Want we snappen dat een opsomming van wat fout kan gaan al snel aanvoelt als een lijst met álles wat je nog moet regelen. We zien bij onze klanten daarom vaak een groot gevoel van opluchting en wanneer ze merken dat ze eindelijk weer grip krijgen op hun IT-veiligheid – dat ze niet langer in het duister tasten.

Wacht daarom niet tot je bedrijf negatief in het nieuws komt door een hack of datalek. Neem vandaag nog actie en vul hieronder het bel-me-terug formulier in voor een vrijblijvend gesprek met onze cybersecurity consultant Jacqueline Ickx.